Elk Kaapverdisch eiland en zijn bewoners hebben een specifiek karakter. Brava is hartelijker en het minst afstandelijk.

 

Perspectiev ankerde in de baai voor Fajã de Àgua samen met de ondertussen onafscheidelijke Inchalla van Pierre en Valerie. Het zou onze laatste week samen worden.

 

 

 

 

 

Het water in de baai was redelijk ruw en de ankergrond niet zo goed wat leidde tot verschillende keren herankeren. 

 

Het dorp kende 1,5 kruidenier met een beperkt assortimenten en 1,5 (eet)cafeetjes.  1,5 omdat één regelmatig open was en ander zeer onregelmatig. 

 

Voor wat grotere aankopen namen we, samen met de schoolkinderen van het dorpje, om 7:30  de aluguer (collectieve minibus) naar Nova Sintra, de hoofdplaats. Het was een verrassing om op dit eiland met maar 6000 zielen, in de modernste supermarkt van Kaapverdië boodschappen te doen. 

 

Met Valerie zijn we eens te voet via kleine paadjes naar Fajã de Àgua teruggewandeld. Voor het dorp liepen we langs een boerderijtje met een distillatieketel waarin de plaatselijke "grogue" gestookt wordt. Wie het 20 jaar regelmatig zou drinken, loopt kans om blind te worden. Vroeger werd er de penis van zeeschildpadden in verwerkt als afrodisiaca. Nu worden deze dieren beschermd blijkt uit de affiches die we regelmatig tegenkwamen.

Op wandelafstand van Fajã de Àgua bevinden zich natuurlijk zwembaden. Uithollingen in de rotsen bij de zee worden die, geholpen door overslaande golven, bij hoogwater gevuld worden met zeewater en visjes. 

Brava is het eiland van mijn voorkeeur wanneer ik zou gedwongen worden om verder te leven in Kaapverdië. Het was het laatste eiland van de reeks en het minst bezochte. Om de rondvaart van de Kaapverdische  archipel te voltooien moest er teruggezeild worden  naar het beginpunt, São Vincente. Na jaren varen met meestal de wind in de rug kwam deze nu schuin van voren. Deze blies ons tot  op de hoogte van  het eiland en liet het toen afweten. We maakten een bocht van 90° en  bereikten na enkele uren op de motor de beginhaven, Mindelo om uit te rusten en de oceaanoversteek voor te bereiden.